برخی تأویلات ابن عربى نسبت به آیات قرآن مجید
پدر عرفان، شیخ اکبر، ابن عربى که مقلدینش او را محى الدین[۱] مىگویند، وى عناصر اصلى در داستان یوسف علیهالسلام را به قواى روحانى تأویل مىکند و مىگوید:
یوسف رمزى براى قلب مستعد است و یعقوب رمزى براى عقل، و مراد از برادران یوسف، ده حس ظاهر و باطن و غضب و شهوت و… است![۲]
و درباره آیه «فَأَیْنَمَا تُوَلُّوْا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ»[۳] مىگوید:
پس تو را روشن گشت که خدا قبلهگاه هر رویکردى است و منظور از این، جز عقاید گوناگون نیست. و لذا تمام عقاید بر صواباند! و هرکس حظى از پاداش را نصیب خود خواهد کرد.[۴]
این مطلب صاحب فصوص این «مِئْر!» را به ذهن تبادر مىکند:
در حیرتم که دشمنى کفر و دین چراست
از یک چراغ، کعبه و بتخانه روشن است!
در قرآن مىخوانیم: «وَقَدْ أَضَلُّوا کَثِیراً وَلاَ تَزِدِ الظَّالِمِینَ إِلاَّ ضَلاَلاً»[۵] این سخن را خداوند از قول نوح علیهالسلام در مقام نفرین بر ظالمان نقل مىفرماید، لیکن ابن عربى آن را به معناى دعاى خیر مىگیرد و این گونه معنا مىکند: به مقام فناء اللّه رسیده و در ذات توفانى شده اند![۶]
در تأویل این آیه «مَامَنَعَکَ إِذْ رَأَیْتَهُمْ ضَلُّوا* أَلاَّ تَتَّبِعَنِ أَفَعَصَیْتَ أَمْرِی»[۷] مىگوید: منظور از غضب موسى نسبت به برادرش این است که چرا نگذاشتى گوساله را بپرستند!
و دیگر مطالب فُکاهى وى را از کلام شاگرد دستآموزش بشنوید. ملاّ صدرا از فتوحات نقل مىکند که:
نعیم دوزخیان آن گونه با نهاد آنان سازگار است که اگر از آنجا بیرون آیند و به باغ اِرَم وارد شوند، دردناک و اندوهگین و پژمان مىشوند؛ زیرا نعیم بهشت با نهاد آنان سنخیتى ندارد.[۸]
[۱]. یعنى احیاء کننده دین، کدام دین؟! آن دینى که خداوند در سوره الکافرون از زبان پیامبرش نسبت به کفّار مىفرماید: «لَکُمْ دِینُکُمْ وَلِیَ دِینِ» کافرون: ۶ دین شما براى خودتان و دینِ من براى خودم.
[۲]. المذاهب الإسلامیّه فی التفسیر: ۲۵۵.
[۳]. سوره بقره، آیه ۱۱۵؛ پس به هر سو رو کنید، آنجا روى [به] خداست.
[۴]. فصوص الحکم: ۹۳. مُبدِع تفکر هرمنوتیک دینى تفسیر قرائتهاى مختلف از دین و پلورالیزم (تکثّر گرایى) هم مشخص شد! حال چرا امثال «سروش» را که فقط مبلِّغى در ترویج تکثّر گرایى هستند و مطالبش زیراکس شده از مطالب ابن عربى است مورد هجمه و تکفیر قرار مىدهند ولیکن مُبدِع این تفکر را تقدیس، و نهایاً کلامش را توجیه مىکنند و کلام امثال سروش را به ظاهرش وامىگذارند!
[۵]. سوره نوح، آیه ۲۴؛ و بسیارى را گمراه کردند [بار خدایا] جز بر گمراهى ستمگران میفزاى.
[۶]. شرح فصوص الحکم قیصرى: ۱۱۴.
[۷]. سوره طه، آیات ۹۲ ـ ۹۳؛ وقتى دیدى آنها گمراه شدند چه چیزى مانع تو شد، که از من پیروى کنى؟ آیا از فرمانم سر باز زدى؟
[۸]. العرشیه: ۱۵۸، ۱۵۹ (ترجمه و تصحیح فارسى به قلم غلامحسین آهنى). آقاى آشتیانى به همین کلام اربابان معرفت در شواهد الربوبیه (ص۸۱ چاپ دوم تهران ۱۳۵۹) اشاره مىکند.