به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ـ منطقه قم، آيتالله حسين وحيد خراساني در درس تفسير قرآن در مسجد اعظم در تفسير صراط مستقيم تصريح كرد: صراط مستقيم مسيري است كه عقل كل و كل العقل و نبوت كليه و كل النبوت و الرسالت بر اين صراط مرسل است.
وي ادامه داد: مرجع در فهم صراط مستقيم دو مرجع است يكي قرآن و ديگري كلمات كساني كه خداوند به آنها قرآن را آموخته است و مفسر ممكن نيست غير از عترت او باشد كه واصل به مقام عصمت كبري است.
آيتالله وحيد خراساني با بيان اينكه فهم قرآن دور از عقول بشر است، تأكيد كرد: همان طور كه حيوان در مرتبه پائينتر از انسان است و نميتواند انسان را درك كند عقل نيز در مرتبه پائينتر از وحي است و نميتواند وحي را درك كند.
اين مرجع تقليد ادامه داد: عقل وقتي دون وحي شد ممكن نيست به حقيقت وحي پي ببرد و رسيدن به حقيقت قرآن يا از طريق خود قرآن و يا از طريق كساني كه به مرتبه وحي رسيدهاند ممكن است و اين برهاني كاملاً عقلاني است.
استاد برجسته حوزه علميه قم تصريح كرد: در حدود 45 بار در قرآن كريم بحث از صراط مستقيم آمده است كه نشان دهنده اهميت آن است و كيفيت آيات نيز عجيب است.
وي تأكيد كرد: فهم آيات قرآن ساده نيست و جمع نخبه بشريت هستند كه بعد از مقام محسنين و مصلحين به صراط مستقيم هدايت شدهاند.
ما هم چند نمونه از احادیث مرتبط با این مطلب را در اینجا مى آوریم :
امام صادق (ع ) فرمود: کـسـى کـه قـرآن را بـه راى خـود تـفـسـیـر کند, اگر هم صحیح و مطابق با واقع تفسیر کند ، اجرى ندارد.
(تفسیر عیاشى جلد ۱ صفحه ۱۸ و بحارالانوارجلد۹۲ صفحه)
و نیز فرمود: کـسـى که درباره حقایق و معارف و معانى قرآن سخن به راى خود بگوید اگر درست هم گفته باشد خطا کرده است .
حضرت باقرالعلوم (ع ) فرمود: چیزى دورتر از تفسیر قرآن از عقول مردم نیست .(جامع احادیث الشیعه جلد ۱ صفحه ۱۶۲, باب حجیته فتوى الائمه , المحاسن صفحه۲۶۸ .)
امام صادق (ع ) فرمود: کسى که قرآن را به راى خود تفسیر کند جایگاهش پر از آتش قرارداده مى شود.(تفسیر عیاشى جلد ۱ صفحه۱۲)
حضرت امام رضا علیه السّلام از رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم روایت می کند که خدایعزّوجلّ فرمود : به من ایمان نیاورده است هر کس کلام مرا به رأی خود تفسیر نماید و مرا نشناخته آنکه مرا به خلق خودم تشبیه نماید و بر دین من نیست هر کس در دین من قیاس را بکار برد.