مولوی : ماهیّتِ سرِّ حق و ماهیّتِ ذاتِ حق تعالی برای محرمان عیان است!
در مکتب اهل بیت علیهم السلام، شناخت کنه ذات خدا امکان پذیر نیست. و آنچه حواس ما بر آن واقع شود مخلوقی است محدود و خالق بی حد نیست.
شگفت انگیز است که عقل کلّ، حضرت ختمی مرتبت صلّی الله علیه و آله می فرمایند «مَا عَرّفَنَاکَ حَقَّ مَعْرِفَتِکَ» نشناختیم تو را آنگونه که سزای شناخت و معرفت تو بود، امّا اکابر صوفیه نظیر مولوی، عجز از ادراک ماهیّات را حالت عامّه دانند نه محرمان درگاه الهی !
مولوی در اشعار خود چنین سروده است:
۱- عجـــز از ادراک ماهیّـت عمـو حالـت عامّــه بـود ، دریاب تـو
۲- زانکـــه ماهیّـات و سـرّ سـرّ آن پیـش چشـم کامـلان باشـد عیـان
۳- در وجــود از سـرّ حـقّ و ذات او دور تـر از وهـم و استبصـار کـو
۴- چون که آن مخفی نماند از محرمان ذات وصفی چیست کان ماند نهان ؟
۵- عقل بحثی گوید این دور است وگو بـی ز تأویلـی محالـی کـم شنـو
۶- قطب گوید مر تو را ای سست حال آن چه فوق حال توست آید محـال[۰]
به گمان مولوی، عجز از ادراک ماهیّت حقایق، برای عوام است نه انسان های تکامل یافته و در نزد محرمان درگاه الهی، سرّ حق و ذات حق تعالی مخفی نیست تا چه رسد به ماهیّات.
مفهوم توحید ذات خداوند متعال در آیات و روایات
مغایرت این عقیده با آیات و روایات بسیار آشکار است که توضیح آن در ذیل می آید :
با مراجعه به آیات قرآن و روایات معصومین علیهم السلام به روشنی مفهوم توحید ذات باری تعالی مشخص میگردد و آن جز بی مانند بودن پروردگار نیست. آیات و روایات زیر تنها بخشی از مدارک وحیانی است که دقت در آنها کافی در شناخت پروردگار است:
الف) آیات:
۱- … لَیْسَ کَمِثْلِه شیء وَ هوَ السَّمیعُ البَصیرْ[i] … نیست مانند او چیزی و او شنوا و بینا است.
۲- وَ مَا قَدَرُوا الله حَقَّ قَدْرِهِ … [ii] و نشناختند خدا را آن گونه که شایسته اش بود.
۳- لا تُدْرِکُهُ الابْصارُ وَ هُوَ یُدْرِکُ الأَبْصارَ[iii] … دیده ها او را درک نکنند، اوست که دیده ها را درک میکند.
۴- سُبْحانَ رَبِّکَ رَبِّ العِزَّﺓِ عَمّا یَصِفوُن[iv]. منزّه است پروردگار تو، پروردگارمقتدر از آنچه توصیف میشود.
۵- وَ أَنَّ إلی رَبِّکَ الْمُنْتَهیَ [۱] و این که بسوی پروردگار توست نهایت هر امری.
۶- قُلْ هُوَالله أَحَدْ …وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُواً اَحَدْ [v] بگو اوست خداوند یگانه . . برای او نظیر و همانند و همتائی نیست.
۷- وَ لا یُحیطوُنَ بِهِ عِلْماً [vi] هیچ کس به او از راه علم و دانش احاطه پیدا نمیکند.
ب ) روایات:
۱- … فَتَعالَی اللهُ اَلَّذی لیْسَ کَمِثْلِهِ شَیء وَ هُوَ السّمیعُ البَصیرْ، تَعالی عَمَّنْ یَصِفُهُ الْواصِفوُنَ الْمُشَبِّهُونَ بِخَلْقِهِ الْمُفْتَروُنَ عَلَی اللهِ [vii]…
بلند مرتبه است آن خداوندی که همانندش چیزی نیست و اوست شنوا و بینا، بالاتر است از آنچه وصف کنندگان و تشبیه کنندگان به خلقش و افتراء زنندگانش گویند.
۲- یا مَنْ دَلَّ عَلی ذاتِهِ بِذاتِهِ وَ تَنَزَّهَ عَنْ مُجانَسهِ مَخلوُقاتِهِ[۲].
ای آنکه راهنمائی فرماید بر وجود خود به ذات خودش و دوری جسته از سنخیت و هم جنس بودن با مخلوقاتش.
۳- إِنَّالله تَبارَکَ وَ تَعالی خِلْوٌ مِنْ خَلْقِهِ وَ خَلْقَهُ خِلْوٌ مِنْهُ [viii]…
همانا خداوند تبارک و تعالی از خلقش تهی است و خلق او تهی است از او …
۴- وَاَشْهَدُ أنْ لااِلَهَ اِلّا اللهُ وَحْدَهُ لاشَریکَ لَهُ، الْاَوَّلُ لاشَیْءَ قَبْلَهُ وَالآخِرُ لاغَایَهَ لَهُ، لاتَقَعُ الاَوْهَامُ لَهُ عَلَی صِفَهٍ وَلاتُعْقَدُ الْقُلُوبُ مِنْهُ عَلَی کِیْفِیّهٍ وَ لاتَنالُهُ التَّجْزِئَهُ وَالتَّبْعِیضُ وَلا تُحِیطُ بِهِ الْأبْصارُ وَالْقُلُوبُ[ix].
و شهادت می دهم که خدایی جز الله نیست، یکتاست و شریکی برای او نیست، (اوست) اوّل که قبل از او چیزی نبوده (اَزَلی و خالق همه موجودات است) و آخر است که برای او نهایت و انتهائی نیست، اوهام و تصوّرات به هیچ یک از صفات او نرسد (اوهام از درک حقیقت ذات و صفات الهی ناتوانند) و قلوب او را به کیفیّت و چگونگی تصدیق نمی نمایند (او دارای کیفیّت نیست که عقول و ادراکات آن را دریابند، اوست خالق کیفیّتها)، تصوّر تجزیه و تبعیض برای او روا نیست (زیرا تجزیه و ترکیب از خصوصیّات مادّه است) چشمها و دلها به او احاطه نمی یابد (زیرا ذات اقدس حقّ مادّی نبوده و محدود به حدّی نیست تا چشمها او را ببینند وعقول و اوهام، حقیقت و کُنه ذات او را ادراک نمایند)
۵- عَن اَبی عبدِالله علیه السّلام قال: مَنْ شَبَّهَاللهَ بِخَلْقِهِ فَهُوَ مُشرِکٌ إِنَّالله تَبارَکَ وَ تَعالی لا یُشَبِّهُ شَیْئاً وَ لا یُشَبِّهُ شَیءٍ وَ کُلَّما وَقَعَ فِی الْوَهْمِ فَهُوَ بِخَلافِهِ[۳] .
امام صادق علیه السّلام فرمودند: کسی که خداوند را به خلقش تشبیه نماید، او مشرک است. همانا خداوند تبارک و تعالی به چیزی تشبیه نشود و نه چیزی به او تشبیه گردد و آنچه در وهم و پندار آید او خلاف آن است.
۶- عَنْ موسَی بن جَعْفَرٍ علیه السَّلام: أَنَّ الله اَعلا وَ اَجَلُّ وَ اَعْظَمُ مِنْ اَن یُبْلَغَ کُنْهُ صِفَتِهِ، فَصِفُوهُ بِما وَصَفَ بِهِ نَفْسَهُ وَ کُفُّوا عَمّا سِوی ذلکَ[x] .
از حضرت موسی بن جعفر علیه السّلام: همانا خداوند بالاتر و والاتر و بزرگتر است از آن که حقیقت وصفش درک شود، او را همانگونه وصف کنید که خودش، خود را وصف فرموده و از هر چه غیر آن خودداری کنید.
۷- عَنْ اَبِی الحَسَنِ الرِّضا علیه السّلام: اَللهُمَّ لا اَصِفُکَ اِلّا بِما وَصَفْتَ بِهِ نَفسَکَ وَ لا اُشَبِّهُکَ بِخَلْقِکَ، أَنْتَ اَهلٌ لِکُلِّ خَیْرٍ فَلا تَجْعَلْنِی مِنْ الْقومِ الظّالِمینَ . . .[xi] .
از حضرت رضا علیه السَّلام . . . خداوندا تو را وصف نکنم مگر بدانچه خود را بدان وصف فرمودی، من تو را به خلقت تشبیه ننمایم، تو هر خیری را سزاواری، مرا از قوم ستمگر قرار مده … .
۸ – قالَ الرِّضا علیه السّلام أنَّ النَّبی صلی الله علیه وَ آله و سلَّم قال: قال َالله جَلَّجَلالُهُ: مَا امَنَ بی مَنْ فَسَّرَ بِرَأْیِهِ کَلامِی وَ مَا عَرَفَنی مَن شَبَّهَنی بِخَلْقی وَ لا عَلی دینی مَنِ اسْتَعْمَلَ الْقِیاسَ فی دینی[xii].
حضرت رضا علیه السّلام از رسول خدا صلَّ الله علیه و آله و سلّم روایت میکند که خداوند جَلَّ جلاله فرمودند: به من ایمان نیاورده است آن که کلام مرا به رأی خود تفسیر نماید و مرا نشناخته آن که مرا به خلقم تشبیه نماید و بر دین من نیست هر کس در دین من قیاس را به کار برد.
۹- اَلَّذی لا یُدْرِکُهُ بُعْدُ الهِمَمِ وَ لا یَنالُهُ قَوسُ الْفِطَنِ اَلَّذی لیسَ لِصِفَتِهِ حَدٌّ مَحدودٌ . . [۴]
خداونـدی که هر قدر صاحبـان همّتهای بلنـد، دور پروازی کنند حقیقت او را درک نمیکنند و زیرکیها هر اندازه در ژرفای دریاهای فطانت فرو روند به او نائل نمیگردند، آن خداوندی که برای وصفش حدّ و نهایتی نیست …
۱۰- … وَ لا تُقَدِّرْعَظَمَهَ اللهِ سُبْحانَهُ عَلی قَدْرِعَقْلِکَ فَتَکوُنَ مِنَ الهالِکینَ. هُوَالْقادِرُ الَّذِی إِذَا ارْتَمَتِ الاَوْهامُ لِتُدْرِکَ مُنْقَطَعَ قُدْرَتِهِ وَ حَاوَلَ الْفِکْرُ الْمُبَرَّأُ مِنْ خَطَراتِ الْوَساوِسِ أَنْ یَقَعَ عَلَیْهِ فی عَمِیقاتِ غُیوُبِ مَلَکوُتِهِ، وَ تَوَلَّهَتِ الْقُلوُبُ إِلَیهِ لِتَجْرِیَ فِی کَیفِیَّهِ صِفاتِهِ وَ غَمَضَتْ مَداخِلُ الْعُقوُلِ فِی حَیْثُ لا تَبْلُغُهُ الصِّفاتُ لِتَنالَ عِلْمَ ذاتِهِ ،رَدَعَها وَ هِیَ تَجوُبُ مَهاوِیَ سُدَفِ الغُیوُبُ مُتَخَلِّصَهً إِلَیْهِ سُبْحانَهُ. فَرَجَعَت إِذْ جُبِهَتْ مُعْتَرِفَهً بِإَنَّهُ ُلا یُنالُ بِجَوْرِ الْاِعتِسافِ کُنْهُ مَعْرِفَتِهِ وَ لا تَخْتُرُ بِبالِ اُولیِ الرَّویّاتِ خاطِرَهٌ مِنْ تَقْدِیرِ جَلالِ عِزَّتِهِ … وَ اَشْهَدُ أَنَّ مَنْ شَبَّهَکَ بِتَبایُنِ اَعْضاءِ خَلْقِکَ وَ … لَمْ یَعْقِدْ غَیْبَ ضَمیرِهِ عَلی مَعْرِفَتِکَ وَ لَمْ یُباشِرْ قَلْبُهُ الْیَقیِنَ ُبِأَنَّهُ لانِدَّ لَکَ وَ أَنَّهُ لَمْ یَسْمَعْ تَبَرُّأَ التّابِعینَ مِنَ المَتْبوُعینَ إِذْ یَقوُلوُنَ: « تَااللهِ إِنْ کُنّا لَفِی ضَلالٍ مُبینٍ … اِذْ نُسَوِّیکُمْ بِرَبِّ العالَمینَ[xiii].»
کَذَبَ العادِلوُنَ بِکَ، إِذْ شَبَّهوُکَ[۵] بِأَصْنامِهِمْ، وَ نَحَلوُکَ حِلْیَهَ الْمَخْلوُقینَ بِأَوْهامِهِم و جَزَّاوُکَ تَجْزِئَهِ الْمُجَسَّماتِ بِخَواطِرِهِمْ وَ قَدَّروُکَ عَلَی الخِلْقَهِ الْمُخْتَلِفَهِ الْقُوی بِقَرائِحِ عُقوُلِهِمْ، وَ اَشْهَدُ أَنَّ مَنْ سَاواکَ بِشَیءٍ مِنْ خَلْقِکَ فَقَدْ عَدَلَ بِکَ وَ الْعادِلُ بِّکَ کافِرٌ بِما تَنَزَّلَتْ بِهِ مُحْکَماتُ ایاتِکَ وَ نَطَقَتْ عَنْهُ شَواهِدُ حُجَجِ بیّناتِکَ، وَ أَنَّکَ أنْتَاللهُ الَّذِی لَمْ تَتَناهَ فِی الْعُقوُلِ فَتَکوُنَ فِی مَهَبِّ فِکْرِها مُکَیَّفاً، و لا فِی رَویّاتِ خَواتِرِها فَتَکوُنَ مَحْدوداً مُصَرَّفاً.[xiv]
و عظمت خداوند سبحان را به اندازه عقل خودت نسنج که هلاک خواهی شد،(زیرا) اوست خداوند قادری که اگر تمامی اوهام (وهم ها و پندارها) متوجّه شوند تا منتهای قدرت و توانائی او را دریابند و اگر فکر و اندیشه ای که آلوده به وسوسه های شیطانی نگشته، بخواهد عظمت پادشاهی او را در منتها درجه عوالم غیب و نادیدنی ها به دست آورد و اگر دلها حیران و شیفته او گردند تا کیفیّت و چگونگی صفاتش را دریابند و اگر عقلها بسیار کنجکاوی کنند تا چون حقیقت صفاتش آشکار نیست به کُنه ذاتش پی برند خداوند متعال آن اوهام و عقول را باز میگرداند در حالی که راههای هلاکت و تاریکی های عوالم غیب را طی کرده و(از همه جا باز مانده) از روی اخلاص رو به او نهاده اند پس آن زمان که (از طی این راههای خطرناک به جایی نرسید و از درک حقیقتذات و صفات او) ممنوع گشته برگشتند اعتراف دارند به این که سیر در این راه از روی خطا و اشتباه بوده و کنه معرفت او درک نمیشود و در دل صاحبان عقول و اندیشه ها، سنجش غلبه و عظمت او خطور نمیکند (تا چه رسد به اینکه او را دریابند) … شهادت میدهم به اینکه هر کس تو را به مخلوقی که آفریدهای و دارای اعضاء گوناگون و … تشبیه کند در حقیقت تو را نشناخته و یقین نکرده که مثل و مانندی برای تو نیست و گویا نشنیده است بیزاری جستن بت پرستان را (در قیامت) از بتهائی که میپرستیدند آنگاه که میگویند «به خدا سوگند که ما در ضلالت و گمراهی آشکاری بودیم. هنگامی که شما را با پروردگار جهانیان برابر می نمودیم»
دروغ گفتند آنها که تو را با (مخلوقات) برابر نمودند، زمانیکه تو را با بتهای خود تشبیه نموده و به سبب اوهام بیهوده خود حضرتت را مانند مخلوقات جلوه دادند و با اندیشه های خویش تو را مانند اجسام دارای اجزاء دانستند و به رویّه عقول ناقصه خود، برای تو مانند مخلوقات گوناگون مقدار و سنجش قائل شدند.
و گواهی میدهم کسی که تو را به چیزی که آفریدهای مساوی دانست [۶] از تو برگشته و کسی که از تو برگشت کافر است (زیرا به خدای بی مثل و مانند اعتقاد ندارد) به دلیل آیات محکمات (واضح و روشن است) که از جانب تو نازل گردیده (قُلْ أَئِنَّکُمْ لَتَکْفُروُنَ بِالَّذی خَلَقَ الْاَرْضَ فی یَوْمَیْنِ وَ تَجْعَلوُنَ لَهُ اَنداداً ذلِکَ رَبُّ الْعالَمینَ [xv].
بگو آیا کافر میشوید به خدائی که زمین را در دو روز (دوره) آفرید و برای او نظیر و مانندها قرار میدهید، در صورتیکه اوست پروردگار جهانیان.) و به حکم حجّت و دلیلهای آشکار تو (براهین عقلیّه) که همه آنها (به کفر چنین کسی که برای تو مثل و مانندی قائل است) گویا میباشد.
و گواهی میدهم توئی خداوندی که نهایت و پایانی در عقلها برای تو نیست تا در منشأ اندیشه ها دارای کیفیّت و چگونگی باشی و نه در اندیشه های عقول، محدود به حدّی و موصوف به تغیّر، از جائی به جائی هستی (زیرا محدودیت و تغییر از لوازم مکان بوده که حقتعالی از آن منزّه است[xvi])
۱۱- شیخ صدوق(ره) در کتاب توحید و خصال به سند خود از مقدام ابن شریح بن هانی از پدرش نقل میکند که گفت: در جنگ جمل عربی از میان لشکر برخاست و پرسید یا امیرالمؤمنین آیا خدا یکی است؟ پس از این سؤال عده ای نسبت به او اعتراض نموده که ای اعرابی مگر نمیبینی امامعلیه السّلام در این لحظات با چه دشواری هایی روبرو هستند؟
حضرت فرمودند بگذارید پاسخ سؤال خود را بداند و نسبت به خدای خود معرفت پیدا کند. او از ما همان را میخواهد که ما از دشمن میخواهیم. (به عبارت دیگر همه زحمات برای شناساندن خدا به دشمن است.)
آنگاه رو به اعرابی، فرمودند: این که گفتی خدا واحد است چهار وجه دارد، دو وجه آن باطل و دو وجه آن صحیح است.
دو وجهی که باطل است و اطلاق و ذکر آن جایــز نیست، یکی اینکه کسی بگوید خدا واحد است و مقصودش واحد عددی باشد، این صحیح نیست زیرا چیزی که دوّم برایش نیست، داخل در عدد نمیشود و لذا درقـرآن میفرمایـد آنها که قائل به ثالث ثلاثه هستنـد کافـرند « لَقَدْ کَفَرَ الَّذینَ قالوُا اِنَّالله ثالثُ ثَلثَهٍ[xvii]…» – به تحقیق کافر شدند آنها (فرقهای از نصاری) که گفتند همانا خداوند سوّم آن سه نفر (عیسی علیه السّلام و مریم و خداوند جلَّت عظمَتُهُ) است.
دیگر آن که کسی بگوید خدا یکی است نظیر یکی از همین مردم و مراد او نوعی از این جنس باشد این نیز باطل است، زیرا شبیه و مانندی برای خدا قائل شده و خداوند از این تشبیهات منزّه است. امّا آن دو وجه که برای خدا ثابت است، یکی آنکه بگوید، خدا واحد است به این معنی که در تمام عوالم و ممکنات نظیر و مانندی برای او نیست. دیگر آنکه گفته شود خدای عزّوجلّ احَدِیّ المعنی است به این معنی که نه در خارج، و نه در وهم و نه در عقل منقسم نمیگردد، این نیز صحیح است. شیخ صدوق (ره) همین روایت را در معانی الاَخبار به سند دیگر از فرزند شریح بن هانی از پدرش نقل کرده است.
۱۲- اَلْحَمدُلِلّهِ الدّآلِ عَلی وُجوُدِهِ بِخَلْقِهِ و بِمُحْدَثِ خَلْقِهِ عَلی اَزَلِیَّتِهِ وَ بِاِشْتِباهِهِمْ عَلی أَنْ لا شِبْهَ لَهُ. لا تَسْتَلِمُهُ الْمَشاعِرُ، وَ لا تَحْجُبُهُ السَّواتِرُ ، لإِفْتِراقِ الصَّانِعِ وَ الْمَصْنوُعِ، وَ الْحآدّ وَ الْمَحْدُودِ، وَ الرَبِّ وَ الْمَرْبُوبِ، اَلْأَحَدِ لا بِتَأْویلِ عَدَدٍ وَ الْخالِق لا بِمَعْنی حَرَکَهٍ وَ نصب، وَالْسَّمیع لا بأَداهٍ، وَ الْبَصیر لا بتَفْریق الَهٍ، وَ الشّاهِد لا بِمُماسَّه وَالْبائِن لاِبتَراخی مَسافَه، وَ الظّاهِر لا بِرُؤْیَهِ وَ الباطِن لا بِلَطافَه … .[xviii]
حمد و سپاس برای خداوندی است که توسّط آفریده هایش بر وجود و هستـی خویـش دلیـل و راهنمـا است و به حدوث و ایجاد شدن آفریده هایش بر ازلی بودن و ابتداء نداشتن خود دلیل است. و به شبیه بودن آفریده ها با یکدیگر نشان میدهد که شبیه و مانندی برای او نیست، حواسّ به کنه او پی نبرند و پوشنده ها او را نمیپوشانند به جهت تفاوت میان آفریننده و آفریده شده و میان تعیین کننده حدّ و نهایت و تعیین کرده شده و محدود و میان پروردگار و پرورده شده، یکتاست نه آن یک، که در عدد معمول و متداول میباشد و آفریننده است نه با حرکت و رنج بردن، شنواست نه با آلت و وسیله، بینا است نه با برگرداندن حدقه چشم[۷] و حاضر است نه به ملاقات و جداست نه به دوری راه و آشکار است (به آثار قدرت) نه با دیدن و پنهان است (کنه ذاتش) نه به لطافت … .
عدم امکان شناخت ذات خداوند متعال
چنانچه گذشت آیات و روایات – که به جهت اختصار به بخشی از آنها قناعت گردید – به روشنی هر نوع شباهت بین خالق و مخلوق را به شدّت نفی کرده و در مواردی، این اعتقاد را کفر[۸] و شرک معرفی مینماید. به هر سو، خالی بودن خلق از خالق وخالق ازخلق و عدم وجود هیچ نوع شباهت در حقیقت و ذات بین خالق و مخلوق، رمز عدم امکان شناخت ذات باریتعالی است.
ذات اقدس احدیت بود قبل از آنکه مادّه و زمان و مکان ایجاد گردند و اصـولاً مفهومی داشته باشند[۹]. اوست خالق مادّه و زمان و مکان[۱۰] و اوست خالق کیفیّتها و چگونگیها و خود، کیفیت و چگونگی ندارد و در قید زمان و مکان و ماده در نیاید و گرنه بین خالق و مخلوق فرقی نبود.
حضرت امام رضا علیه السّلام در پاسخ زندیقی که پرسید خدا چگونه است و کجاست؟ فرمودند: وای برتو، این اندیشه و تصوّر که به دنبال آن رفتی غلط است، خدا با خلق مادّه، مکان را تحقّق بخشیده و خود در مکان نیست. اوست که چگونگی را پدید آورده و چگونگی در وی نیست، او را به چگونگی و به جایگاه نتوان شناخت، به حواسّ درک نشود و با چیزی مقایسه نگردد. آن مرد گفت چنانچه توسّط حسّی از حواس درک نشود، چیزی نیست (و درنتیجه وجود ندارد).
امام فرمودند: وای بر تو از آنجا که حواسّ تو از ادراک او ناتوان گردیده، منکر ربوبیّت او گردیدی ولی ما به دلیل این که حواسّمان از ادراک او ناتوان گردیده یقین کردیم که او ربّ و پروردگار ما است بر خلاف همه اشیاء (که با حواسّ خود آنها را درک میکنیم.. )[xix].
[۰]- مثنوی، دفتر سوّم، ص۱۹۵ و ۱۹۶.
[۱] – النّجم ،[۴۱]، در اصول کافی، کتاب التّوحید، باب نهی، از سخن گفتن در کیفیّت (خدا)، در مورد تفسیر این آیه از حضرت صادقعلیهالسّلام چنین روایت شده است: هر گاه سخن به کیفیّت خدا رسید، دم فرو بندید.
[۲] – از فقرات دعایصباح حضرتامیرالمؤمنینعلیهالسّلام.
[۳] – توحیدصدوق نقل از بحار ج ۳، ص۲۹۹ و در همین صفحه علّامهمجلسی (ره) از توحیدصدوق حدیثی را ازحضرترضا علیهالسّلام نقل میکند که فرمودند: مَنْ شَبّهَ الله بخَلْقِهِ فَهوَ مُشرِکٌ وَ من وصفه بِالمکان فَهُو کافِر وَ مَنْ نَسَبَ اِلَیْهِ ما نَهی عَنْه فَهُوَ کاذِبٌ، ثُمَّ تلا هذه الایَه اِنَّما یَفْتَرِی الْکِذبَ الّذینَ لا یُؤمِنونَ بِایاتِاللهِ وَ أولئِکَ هُمُ الْکاذِبونَ[نحل،۱۰۷.]
[۴]- نهجالبلاغه خطبهاوّل و نظیر آن در خطبه ۹۳: فتَبارَکَالله الَّذی لا یَبْلُغُهُ بُعْدُ الْهِمَمِ وَ لایَنالُهُ حَدْسُ الْفِطَنِ . .
[۵]- ایضاً در فقرات دعای جوشنکبیر(بند ۷۹ و ۹۲) است که یا مَنْ لا شَبیهَ لَهُ و لا نَظیرَ . . . یا مَنْ لا یُشَبِّهُهُ شَیء. . .
[۶] – مراتب خشم و غضبالهی نسبت به آنان که برای خدای سبحان قائل به فرزند شدند، از آیات زیر روشن میگردد تا چه رسد به گستاخی های عظیمتر، و قالُ اَتَّخَذَ الرَّحْمنُ وَلَداً . لَقَدْ جِئْتُمْ شَیْئاً اِدّاً. تَکادُ السَّماواتُ یَتَفَطَّرْنَ مِنْهُ وَ تَنشَقُّ الْاَرْضُ وَ تَخِرُّ الْجِبالُ هَداً. اَنْ دَعَوْا لِلرَّحمنِ وَلَداً [مریم ۹۱ الی ۹۳] و گفتند خدای رحمان فرزندی گرفت. به تحقیق چیز زشت و بزرگی آوردید
(سخنی بسیار زشت و بیادبانه اظهار گردید که تحمّل آن بسی دشوار است). نزدیک شد آسمانها(از این افترای عظیم) شکافته گردد و زمین نیز منشقّ شود و کوهها خاضعانه فرو ریزند به جهت آنکه برای خدای رحمان قائل به فرزند شدند. بر اهل معرفت مخفی نیست که لازمه فرزند داشتن خدا خروج خداوند از صفات الوهیت و ورود به حدود مخلوقی است نظیر مکان و زمان و …، تعالی وَ تَقَدَّسَ عَنْ ذلِکَ عُلُواً کبیراً.
[۷]- این کلمات حضرت … وَالْسَّمیعِ لا بِأَداهٍ، وَ الْبَصیرِ لا بِتَفْریقِ آلَهٍ آشکارا خطا و لغزش بسیاری از اظهارات ابن عربی را از جمله در فص نوحی در تفسیر لیس کمثله شیء و هوَ السّمیعُ الْبَصیر، به ثبوت میرساند.
[۸]- وَ اَ شْهَدُ اَنَّ مَنْ ساواکَ بِشَیءٍ مَنْ خَلَقَکَ فَقَدْ عَدَلَ بِکَ وَالْعادِلُ بِکَ کافِرٌ. . .(از فقرات خطبه ۹۰ نهجالبلاغه، قسمت شماره ۱۰، صفحه ۱۷) کما اینکه میتوان این مفهوم را از آیات شریفه قرآن نظیر این آیات استنباط نمود:
لَقَدْ کَفَرَ الَّذینَ قالوُا إِنَّاللهَ هُوَ الْمَسیح بن مریم . . .[مائده- ۱۹ و ۷۶]
محقّقاً کافر شدند آنها که گفتند همانا خداوند سوّم آن سه نفر است.
لَقَدْ کَفَرَ الَّذینَ قالوُا اِنَّاللهَ ثالثُ ثَلاثَهٍ…[مائده – ۷۷]
به تحقیق کافر شدند آنها که گفتند همانا خداوند سوّم آن سه نفر است . . .
قُلْ أَئِنَّکُمْ لَتَکْفُروُنَ بِالَّذی خَلَقَ الْاَرْضَ فی یَوْمَیْنِ وَ تَجْعَلوُنَ لَهُ اَنداداً . . .[فصّلت – ۹]
بگو آیا کافر می شوید به خدائی که زمین را در دو روز آفرید و برای او نظیر و مانند قرار میدهید.
[۹]- مراجعه شود به اصول کافی، کتاب التّوحید، باب حدوث ِالعَالَم و اثبات الْمُحْدِثْ و بابُ الْکَوْنِ وَ الْمَکانَ …عَنْ زَرارَهَ قالَ قُلْتُ لِاَبی جَعْفَرٍ علَیْه السَّلام أَکانَ اللهُ وَ لا شَیءَ؟ قالَ نَعَمْ کانَ اللهُ وَ لا شیء، قُلْتُ فَأَیْنَ کانَ یَکوُن؟ قالَ وَ کانَ مُتَّکِئاً فَاسْتَوی جالِساً وَ قالَ: اَحَلْتَ یا زُرارَهُ وَ سَأَلْتَ عَنِ الْمَکانِ إِذْ لا مَکانَ – زراره گوید به امام باقر علیه السّلام عرض کردم آیا خدا بوده است و چیزی نبوده؟ فرمودند آری بوده و چیزی نبوده، گفتم پس کجا بوده؟ گفت آن حضرت تکیه زده بودند، برخاستند و نشستند و فرمودند چه (سخن) محالی اظهار نمودی، ای زراره سخن از مکان کردی آنگاه که مکانی نبوده.
در حدیث شماره ۵ همین باب آمده که حضرت صادق علیه السّلام فرمودند: یکی از دانشمندان بزرگ یهود خدمت حضرت امیرالمؤمنین علیه السّلام شرفیاب گردید و عرض کرد یا امیرالمؤمنین پروردگارت از کی بوده است؟ آن حضرت فرمودند: مادرت بر تو بگرید، از کی نبوده است؟ تا گفته شود از کی بوده؟ پروردگارم بوده قبل از قبل تا آن جا که قبل تصوّر نگردد و بعد از بعد خواهد بود تا آن جا که بعد تصوّر نشود نه انجام و نه نهایتی است برای انجام او، در آستان او، انجامها از هم گسیخته، اوست نهایت هر انجامی، عرض کرد یا امیرالمؤمنین شما پیامبر هستید؟ فرمودند وای بر تو، من بنده ای از بندگان محمد صلَّی الله علیه و آله و سلّم هستم. روایت شده که آن عالم بزرگ یهودی از حضرت سؤال نمود پروردگار ما کجا بوده است قبل از آنکه آسمان و زمین خلق فرماید؟ فرمودند: کجا پرسش از مکان است، خدا بوده و مکانی نبوده است؟
[۱۰]- مکان ظرف مادّه است، بحث از مقوله مکان هنگامی صحیح است که مادّه وجود داشته باشد لذا تصوّر مکان قبل از حدوث مادّه باطل خواهد بود و از آنجا که مادّه حادث است مکان نیز حادث است.
[i]- الشّوری، ۱۱.
[ii] – الانعام،۹۱.
[iii] – الأنعام،۱۰۳.
[iv] – الصّافات، ۱۸۰.
[v] – التّوحید، ۱ و ۳.
[vi] – طه، ۱۱۰.
[vii]- کافی، کتاب التّوحید، بابُ النَّهیِ عَنِ الصِّفَه بِغیرِ مَا وَصَفَ بِهِ نَفسَهُ تَعالی، حدیث ۱.
[viii]- کافی، کتاب التّوحید، باب إطلاقِ القولِ بِأَنَّهُ شیء، حدیث ۵.
[ix]- نهج البلاغه، خطبه ۸۴.
[x]- اصول کافی، کتاب التّوحید، باب النّهی عَنِ الصِّفَهِ بِغَیْرِ ما وَصَفَ بِهِ نَفْسَهُ تَعالی، حدیث ۶ و ۳.
[xi]- همان.
[xii]- بحار، ج ۳، ص۲۹۱ به نقل از احتجاج.
[xiii]- شعراء، ۹۷ و ۹۸.
[xiv]- نهج البلاغه، خطبه ۹۰.
[xv]- فُصِّلَت، ۹.
[xvi]- نهج البلاغه، خطبه ۹۰، (فیض الاسلام)
[xvii]- مائده، ۷۷.
[xviii]- نهج البلاغه، خطبه ۱۵۲، فیض الاسلام.
[xix]- اصول کافی، کتاب التّوحید، باب حدوث العالم و اثبات المحدوث، حدیث ۳.